De seneste par år har “anamorfisk bredformat video” været et hot emne for videonørder på Youtube. Men hvad er det lige, det går ud på? Og hvorfor er det interessant?
Det filmiske look
På nettet er det egentlig kvadratiske videoer og videoer i “højformat” (9:16), der styrer. Vi ser så mange videoer på telefonen at eksempelvis Facebook og Instagram prioriterer de to formater højere end videoer i standard 16:9 formatet.
Men mange filmnørder kan godt lide at lave videoer i bredformat alligevel, selvom det egentlig ikke passer så godt til videoer på nettet.




Der er noget specielt ved bredformatet (engelsk: widescreen, typisk i forholdet 1:2.35 eller 1:2.39): Det ser mere cinematisk ud, blandt andet på grund af det meget bredde og flade billede, vi primært er vant til at se i biograferne.
Men hvordan laver man en video i bredformat?
Hvis man vil lave en video i bredformat, kan man jo bare filme i 16:9-formatet, og så klippe toppen og bunden af. Men er det godt nok? Så “spilder” man jo en masse video-data. Det er her anamorfisk video kommer ind i billedet…
Anamorfisk bredformat går ud på at man bruger et objektiv, der “klemmer” en video i bredformat ind på en censor i smallere format. Billedet bliver presset sammen i x-aksens retning.

Når videoen redigeres, kan man så “desqueeze” videoens x-akse, ved at trække videoen breddere, mens den samme højde bibevares.

På den måde, kan man få et bredere billede i 1:2.35-formatet, selvom man optager med et normalt kamera i 16:9-format. Der kommer ikke til at være noget spild af video-data, der skal klippes væk.
Er det bare det?
Ud over at man få en video i bredformat, sker der også andet interessant med videoen:
Aflang bokeh: De områder, der er ude af fokus , får et karakteristisk udseende: Bokehen er aflang i stedet for rund.


Lysskær i modlys (lens flares): Lysskærene fra modlys bliver typisk aflange, blålige striber. Det ser lidt sci-fi agtigt ud, og er meget karakteristisk for anamorfisk film.

Forstørrelse og proportioner: Da det anamorfiske objektiv får presset mere ind på billedet i bredden, vil man typisk kunne skyde med et objektiv med længere brændvidde, end hvis man skyder med et normalt objektiv.
Portrætfotografer foretrækker ofte længere brændvidder (tele over 70mm), da de giver færre styrtende linier, og derfor et pænere, mere proportionstro portræt. Og det er helt det samme med anamorfiske objektiver: Da man typisk kan bruge længere brændvidder, ser proportionerne i motivet mere korrekte ud, og der er god dybde i motivet.
Så: Anamorfisk video ser cinematisk ud, og mange video-nørder dyrker det. Se eksempelvis Fair Luminous af Capion Studio – en flot lille video jeg har set mange gange:-)
Hvilket udstyr skal jeg bruge?
Anamorfisk video har traditionelt været dyrt på grund af speciallavede objektiver. Faktisk så dyrt at filmselskaber ofte lejede objektiverne i stedet for at købe dem. Men det er der lavet om på nu:
Anamorfisk udstyr er blevet meget billigere, og med et kamera som et Panasonic GH5, et godt kit-objektiv og en SLR Magic Anamorphot adapter, kan man få sig et helt nyt anamorfisk setup for under 25.000.
Men det kan blive meget billigere endnu! Vil du skyde anamorfisk for håndører, kan du købe en Adapter til din Smartphone, f.eks. en Moment Anamorphic 1.33x – så er du i gang for et par tusinde (du har vel en telefon i forvejen…).
Moment Anamorphic 1.33x
Jeg samlede selv et lille “Moment Anamorphic 1.33x på iPhone X” kit sammen, og gav det en lille test på Islands Brygge.

Jeg valgte at skyde om aftenen/natten for at få masser af lysskær fra lygter og lamper. iPhonen havde det lidt hårdt med mørket, men det gav da indimellem noget af det ønskede anamorfiske udtryk. Se selv:
Personligt synes jeg at skærene fra modlysene bliver en anelse for skarpe med Moment Anamorphic 1.33x, og jeg savner helt klart lidt mere “anamorfisk bokeh.” Men man kan vel ikke få alt, når man skyder på en iPhone:-/
Moment appen laggede indimellem, da jeg skød i 4K50p, og desqueezede billedet direkte med appen. Men ellers virkede alt fint.
Anbefalinger – SLR Magic Anamorphot?
Har du lyst til at prøve at skyde anamorfisk? Så gælder det bare om at købe en smartphone Anamorphic Adapter, holder og app. Jeg skal helt klart prøve at bruge den igen snart.
Men… Der er også andre relativt billige løsninger, f.eks. en SLR Magic Anamorphot 40 – 1.33x adapter eller SIRUIs nye anamorfiske objektiver til micro four thirds og APS-C.
Som jeg ser det, er de to sidstnævnte løsninger nok noget for mig: For jeg syndes det sjove er at skyde anamorfisk om natten. Og at skyde i mørket er ikke det en iPhone er bedst til…