De kreative fag i folkeskolen skal styrkes

De kreative fag er gennem en årrække blevet svigtet i folkeskolen – og det går ud over det innovative samfund. Derfor er regeringen nået frem til at der igen skal satses på de kreative fag. Godt. Det kan vel ikke være helt tosset at styrke de kreative fag, og på samme tid kan det også være at en kreativ interesse bliver til en hobby, som så betyder at det enkelte individ laver mindre ballade.

Men Bertel Haarder foreslår én times ekstra undervisning om ugen i musik. Er det virkelig nok? Det må kunne gøres bedre… Kreativitet kan være indenfor vidt forskellige emner: Film, teater, foto, musik, billedkunst, tegning… At være god til det ene betyder ikke at man nødvendigvis er god til det andet. Og har man ikke interessen for et fagområde, kan det gå hen og blive dødens pølse at skulle have det fag.

Derfor vil jeg foreslå at folkeskolen i højere grad skal undervise i kreativitet, i stedet for ét fag som f.eks. musik. Lad eleverne arbejde med nogle givne emner, og få dem til at præsentere deres projekt som de har lyst til, med video, musik, internet, teater… Kort sagt: Multimedieproduktioner.

På den måde vil eleverne få en introduktion til en større række kreative fag, og de fag bør der så følges op på i skolerne, i fritiden og på fritidsinstitutionerne. At vælge det kreative fag der interesserer mest, bør være muligt for eleverne, og skolerne, fritidsordningerne mm. bør også kunne følge op med valgfag i lige nøjagtig det eleven ønsker at fokusere på. Der skal ske mere end at de unge bare aktiveres med en Playstation og et tv.

At arbejde kreativt er blevet meget lettere og billigere i takt med at computer-kraften er blevet større og elektronik er blevet billigere. Derfor er det også på tide at udnytte det i undervisningen, og arbejde med multimedieproduktioner i folkeskolerne.

En times ekstra undervisning om ugen i de kreative fag er ikke nok – specielt ikke hvis det begrænses til ét fag.

Hvad synes du?

Foto: Johannes Jansson/norden.org under en Creative Commons licens – glitched og beskåret af mig.

Skriv et svar