404-design

Jeg elsker de små detaljer i webdesign. En af dem er design af 404-sider (fejlsider). Så jeg har arbejdet lidt på min, og lavet tre hurtige tips til 404-design. Og du bør absolut også give din 404-side et kig:-)

Hvornår bruges 404-sider?

404-sider bliver vist når det indhold, der burde blive vist, ikke eksisterer. Det sker eksempelvis når:

  • Brugeren forsøger at navigere hen til en side, der ikke eksisterer (f.eks. ved at skrive en forkert adresse oppe i adressebaren)
  • Når et link peger på noget indhold, der er blevet slettet/flyttet til en ny adresse
  • Der sker en eller anden uheldig fejl på websitet

Hvad gør en god 404-side?

En fejlside er irriterende for brugeren. Så det gælder på mange måder om at hjælpe brugeren så godt som muligt ud af den irriterende situation. Standarden for eksempelvis WordPress-404-sider er typisk noget lignende:

Hov! Den side findes ikke.

Det ser ud til, at vi ikke kan finde det, du leder efter. Måske en søgning vil hjælpe?

WordPress Twentynineteen temaet

Det kan med fordel peppes lidt op, og gøres til en bedre oplevelse for brugeren.

Tip 1:Vær lidt humoristisk

Der er vel ikke nogen god grund til at være alt for seriøs, specielt ikke når brugerne er blevet lidt hen i en blindgyde. Så lidt selvironi passer godt ind i en 404-side. Ja, bevares. Det afhænger vel også af afsenderen. En bedemand skal vel næppe fyre de fedeste jokes af på en 404-side.

Men et par gode eksempler på humoristiske 404-sider er chucknorris.com og gymbox.com.

Chuck Norris' 404-side
Screendump af Chuck Norris’ 404-side – Chuck Norris jokes går vist aldrig af mode;-)
Gymbox 404-side
Screendmup af Gymbox’s 404-side. Se siden for at få den fulde oplevelse af at være det forkerte sted – et sted hvor John Travolta danser ivrigt med skridtet…

Humoren behøver ikke kun at ligge i grafikken – en simpel, lille sproglig morsomhed kan også gøre det. Som eksempel viser webudviklingsværktøjet Jekyll lidt god humor i form af et ordspil på deres 404-side.

Jekyll 404-side
Jekyll viser lidt nørde-humor med et godt lille ordspil…
Tip 2: Underhold brugeren

Når brugeren er havnet i en blindgyde, kan man lige så godt prøve at underholde brugeren lidt. Det gør eksempelvis Danmarks Radio og hosting-virksomheden Qualo.

DRs 404-side
DRs 404-side: DR fastholder brugerne ved at fortælle små historier om f.eks. chips, røntgen-foto og post-its, som allesammen blev opfundet ved en fejl.
Kualos 404-side
Kualos 404-side: Kualo fastholder brugerne ved hjælp af en flot integration af space-invaders spillet.
Tip 3: Hjælp brugeren videre

404-siden skal ikke løbe med al opmærksomheden. Brugeren havnede trods alt på siden efter at have søgt efter noget andet. Så hjælp brugeren videre med at finde relevant indhold på sitet. Inkluder f.eks. en søgeformular, links til seneste nyheder eller lignende.

Legos 404-side
Legoland.co.uk leder fint brugeren videre til sitets forside, booking, kort over parken mm.

Min 404-side

Design af 404-sider
Screendump af min nye 404-side

Som nævnt, har jeg lavet en ny 404-side til mig selv. Jeg har gjort det forholdsvis simpelt: Til grafikken har Jeg har fundet et gammelt billede af mig selv, glitchet det på photomosh.com og brugt det som baggrund. Jeg kan meget godt lide idéen med et glitchet foto, når nu mit site primært handler om foto/video. Fin reference til det med fejl:-)

Teksten har jeg ikke brugt alt for meget tid på. Men jeg bruger ordene bommert og teknisk uheld – det passer meget godt til min tone of voice (min sproglige stil).

Efter en lille forklaring, giver jeg brugeren mulighed for at gå til min forside eller at søge på sitet. Jeg overvejer om jeg skulle peppe det lidt op, og vise f.eks. mine 3-4 seneste artikler. Men… Det kommer måske senere. Indtil da, kan du jo nyde min nye 404-side😉