DJI Osmo Pocket – Førstehåndsindtryk

For en lille måned siden tog jeg på en lille udflugt til Kullen i Sverige. Målet var at se på nogen sten i det sydsvenske og danne mig et førstehåndsindtryk af et DJI Osmo Pocket – verdens mindste 4K kamera med indbygget 3-akset gimbal.

Og konklusionen er klar: Osmo pocket imponerer på mange måder, men træerne gror ikke ind i himlen!

Følg med og se hvorfor…

Kamereaet – det tekniske

DJI Osmo pocket kameraet er så småt, at det kan ligge i en håndflade. Og på trods af størrelsen, lyder specifikationerne gode: En 3-akset gimbal sikrer stabile skud, det kan skyde i 4K 60p med en datarate op til 100MB/s, objektivet lukker med et blændetal på f/2.0 masser af lys ind, og det tilbyder avanceret tracking af personer og objekter.

De nævnte features gør at kameraet primært skal ses som et videokamera, og ikke et fotografiapparat, selvom Osmo Pocket også har en række funktioner med fokus på fotografering. Jeg har udelukkende købt og brugt det med henblik på video.

DJI Osmo Pocket
DJI Osmo pocket er så småt at det kan ligge i håndfladen

Brugsoplevelsen

Osmo Pocket har en lille trykfølsom skærm og to knapper, hvilket virker ok, når først man har lært at navigere rundt i menuerne med enkelt-dobbelt-triple-klik på knapperne og diverse touch gestures. Skærmen er lille, og funktionerne begrænsede, men det fungerer, og størrelsen er derfor ikke en undskyldning for at lade det ligge derhjemme…

Men det er først når man kombinerer kameraet med sin mobil, at det for alvor bliver nemt og sjovt at anvende. Ved hjælp af DJI Mimo appen, kan man først og fremmest se hele videoen, man er i gang med at filme – når man bruger det uden mobil, er det kun det midterste af billedet, der vises på skærmen.

Derudover kan alle kameraets indstillinger styres, og tracking af personer og objekter indstilles nemt ved at trække en firkant om det man vil tracke. Mimo appen byder også på forskellige sjove muligheder som f.eks. “story mode,” der kan bruges til at lave korte videoer med forskellige videoeffekter.

Alt i alt handler det bare om at tage kameraet frem, forbinde det til mobilen og skyde løs. Og det gør det virkelig godt.

Video med glidende bevægelse

Hensigten med en 3-akset gimbal er at få lavet video med rolige, glidende bevægelser. Det klarer Osmo Pocket ganske fint – så længe man ikke overdriver.

Rystelser fra en gåtur med kameraet i hånden reduceres ganske fint, men man kan ikke undgå lidt rystelser hver gang foden rammer jorden. Men efter min mening, gælder det også om at lave korte bevægelser – f.eks. fra venstre arm til højre eller fra gulvhøjde til strakt arm. Det giver rigeligt med bevægelse i motivet, og med den slags små bevægelser gør Osmo Pocket det rigtig godt.

Videokvaliteten

Videokvaliteten illustreres bedst ved at se et eksempel: Jeg har filmet en kort video fra Kullen med et DJI Osmo Pocket uden andet ekstraudstyr end en mobiltelefon.

Alt er filmet i 4k 50p med auto indstillinger. Jeg har gjort ganske lidt ved videoen efterfølgende: Korrigeret farver en anelse, så de forskellige klip matcher, men ikke mere end det. Se videoen herunder.

Kullen med et DJI Osmo Pocket

Sidder du på en mindre computer ser alt sikkert meget fint ud. Men under redigeringen sad jeg på en 27″ iMac, og her sprang et par problemer vedrørende kvaliteten mig i øjnene:

Skarpheden: Jeg kunne godt tænke mig et skarpere billede. Det har nok ikke noget med dataraten at gøre – jeg har set skarpere billeder med lavere datarater. Det har nok i højere grad noget med den forholdsvis lille sensor i kameraet at gøre. Og så synes jeg at billedet er mere skarpt i venstre side af kameraet end højre side… Men det er måske bare mig?

Blænde 2.0: Til denne type video, vil jeg gerne have en høj dybdeskarphed. Alt i billedet skal være skarpt. Kameraets blænde er fast, så den står altid på f/2.0. Det gør at kameraet lukker meget lys ind, og at dybdeskarpheden er forholdsvis lav.

Det vil sikkert være fint under mange andre forhold, f.eks. når det bruges som et selfie-blogger-kamera eller om aftenen. Men for mit vedkommende betød det at jeg arbejdede med lidt for korte lukkertider i forhold til video, da jeg ikke havde nogen ND-filtre til at blokere lyset.

Dertil blev jeg også nødt til at stole på at kameraet fokuserede på de rette ting og tidspunkter, da den relativt lave dybdeskarphed betyder at noget i billedet er skarpt, og noget er sløret.

Alt i alt byder kameraet på god stabilisering, men jeg savner muligheden for at justere på blænden.

Anbefaling

Før jeg bliver for kritisk i forhold til videokvaliteten: Kameraet koster kun 2500.- Så til den pris, og med den størrelse, kan man vel heller ikke forlange alverden. Til den pris er videoen ganske god.

Dernæst er kameraet nok ikke tiltænkt den professionelle filmskaber, men snarere én der arbejder med indholdsproduktion til SoMe eller privatpersoner, der godt kan lide gadgets. Og her gør kameraet det rigtig godt: Man kan have det med overalt, man er hurtigt i gang med at bruge det, og det løfter optagelserne væsentligt i forhold til kun at bruge en smartphone.

Størrelsen og brugervenligheden er det helt store argument for DJI Osmo Pocket kombineret med god stabilisering og acceptabel videokvalitet. Kort sagt: Det er ikke perfekt, men jeg ved at jeg kommer til at bruge det mange gange fremover fordi det er så let at have med og bruge:-)

4 kommentarer

Tilføj din

[…] Montering af kameraet gik også nogenlunde fint. Jeg har bare altid syntes at det er pisse-irriterende at stabilisere et kamera på en gimbal. Men det gælder alle gimbals, så der har jeg ikke nogen grundt til at være sur på Swiften. Det er nok også derfor jeg er så glad for mit DJI Osmo Pocket. […]

Skriv et svar