Hvad er glitch-art?

Når der sker en teknisk fejl i et medie/en kommunikationskanal kaldes det en glitch. Glitch art går ud på at dyrke fejlene for at skabe kunst. En meget typisk glitch er små analoge eller digitale fejl i farvegengivelsen af billeder.

Glitch art af Rosa Menkman
https://flickr.com/people/68716054@N00/ Rosa Menkman], CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

The Wordpad Effect

En af de nemme glitch art effekter at komme i gang med er “The WordPad Effect,” som går ud på at åbne en billedfil i Wordpad, og derefter gemme den igen, og så åbne den i et billedfremvisningsprogram. Det giver glitches af den type, der kan ses på Flickr-profilen Stallio.

Stallio på Flickr
Screendump af brugeren Stallios flickr-profil

Stallio lyder måske som en andalusisk tyr, men manden bag profilen hedder det noget mere jordnære Benjamin Berg, og kommer fra Indianapolis i USA. Han er kendt som værende ophavsmanden for “the wordpad effect,” og er en velkendt glitch art kunstner.

Noisewomb – glitch på film

Glitch art er ikke kun en genre inden for stillbilleder, men bruges også til f.eks. musik og video. Sydafrikaneren Cathrine Henegan bruger eksempelvis mange forskellige typer glitches i sit glitch art kunstværk Noisewomb fra 2009.

I Noise Womb mikser Henegan lyden fra sit eget barns hjerterytme, gamle videoer og videoer digitaliseret med glitches.

Hendes pointe er at leg glemmes med alderen, hvilket understreges af den lyse aura om børnene/de unge mennesker.

Hvorfor glitch art?

Glitch art er et opgør med det perfekte, det planlagte. Kunstnerne arbejder med en vis grad af tilfældighed i deres værker, og ofte også mødet mellem analoge og digtale medier.

Alt i alt handler det om fejl. Og som Jørgen Leth siger: Det interessante ligger i fejlene:-)

Skriv et svar