Lomo Smena: Førstehåndsindtryk

Jeg har købt mig et nyt, gammelt kamera: Et Lomo Smena M8. Det er ret flot.

Lomo Smena 8m
Lomo Smena 8M

Kameraet

Lomo Smena er et billigt, sovjetisk 35mm kamera, der blev produceret i forskellige versioner fra 1953 til 1991.

Kameraet har en søger og et ca. 40mm fast objektiv med laveste blænde på f/4.0. Alt på Lomo Smena er mekanisk og manuelt. Ikke noget med batterier og elektronik til at hjælpe én. Så man skal lige bruge lidt tid på at lære kameraet at kende.

Førstehåndsindtryk

Jeg har kun nået at køre en enkelt rulle film gennem kameraet, og det var ikke helt nemt.

Jeg havde lidt bøvl med at få filmrullen på, og mekanikken til at tælle hvor mange billeder, jeg havde taget, fik jeg ikke til at virke.

Der er et par hjælpefunktioner til at styre eksponeringen (billeder af høj sol og skyer) og en afstandsskala til at styre fokus. Kombineret med Sunny 16-reglen gik det nogenlunde med at få taget billederne.

Men lukkeren er en lille stift, der skal trækkes op, og den kom jeg en del gange til at blokere med fingeren, når jeg ville tage et billede. Det kostede et par dårlige/rystede billeder (se selv i gallerierne).

Billederne

Alt i alt et sjovt første forsøg med Lomo Smena, som kvitterede med en samling vaske-ægte lomografier.

Først de obligatoriske skud fra hjemmet:

Så et par indendørsskud af Felix og Sandra:

Og til sidst en kælke/skovtur ved Bagsværd Sø:

Lomo Smena er kendt for at være en nem måde at komme i gang med at lave dobbelteksponeringer. Så sådan én blev det også til:

Dobbelteksponering med et Lomo Smena
Dobbelteksponering: Bagsværd sø og skoven

Felix prøvede også kameraet, og det gav mit yndlingsbillede med en vild halshugning/beskæring.

På skovtur/kælketur med et Lomo Smena
Halshugning af Felix

Afrunding

Jeg har lige fået et Lomo Smena nr. 2 hjem. Der var noget galt med opsamlerspolen på mit første kamera. Det var derfor jeg havde bøvl med at få filmen til at sidde ordentligt på. Sådan går det nogen gange når man køber noget gammelt lort på ebay.

I stedet for at købe en ny opsamlerspole købte jeg et nyt Lomo Smena. Et Smena koster kun omkring 10 Euro, hvis man køber dem i Østeuropa. Næste test bliver af mit nye Smena, og så skal jeg prøve at skære objektivet af det første, så jeg kan bruge det på et digitalkamera… Men det må alt sammen vente til en anden gang:-)

Skriv et svar