Lige før sommerferien, købte jeg mig et sæt objektiver på tilbud: Lomography Neptune Convertible Art Lens System kittet.
For ca. 4400.- fik jeg en base, der styrer blænden, og tre objektiver med fast brændvidde: Thalahassa, en 35mm f/3.5, Despina, en 50mm f/2.8 og Proteus, en 80mm f/4.0.
Hen over sommeren har jeg brugt sættet til lidt forskelligt – og det er hurtigt blevet et af mine favoritter. I denne første del af anmeldelsen, vil jeg give et hurtigt førstehåndsindtryk af objektiverne, efter at have brugt dem til lidt street style foto. I anden del er fokus på Neptune systemet til event-fotografering, og i tredje og sidste del, er fokus på Neptune til videoproduktion.
Så følg med på en lille tur rundt i Neptuns måner; Thalahassa, Despina og Proteus.


Ingen auto-funktioner
Neptune systemet er udelukkende mekanisk. Så man skal have godt styr på de manuelle indstillinger, for at fotografere med Neptune systemet. Blænden styres ved at dreje på blænde-basen, og lukkertid og ISO styres via kameraet.
Sættet er oprindeligt til Canon, men med en adapter fungerer det fint til mit Sony A7r. Jeg foretrækker personligt at bruge fuldt manuelle objektiver på et systemkamera (f.eks. Sony A7) frem for et DSLR (f.eks. Canon 5d), fordi systemkameraerne har en digital viewfinder, hvilket er en stor hjælp når fokus skal stilles manuelt.
Men kort og godt: Alt er manuelt med Neptune systemet, så det egner sig primært til fotografering i et roligt tempo. Ikke noget med hurtig sport, fugle eller børn…
Nykøbing Falster, street style
For at blive fortrolig med objektiverne, tog jeg dem med på en tur til Nykøbing Falster. Ja, Okay. Der er er måske ikke så meget street over Nykøbing F. Men jeg slog mig løs med en omgang “Nykøbing F, Street style.” Og der var masser af drama: Først på dagen skinnede solen, så kom skybruddet, og sidst kom mørket. Så jeg fik prøvet Neptune i lidt forskellige situationer.
Billederne i galleriet herunder har været gennem minimale justeringer: Jeg har justeret lidt på eksponeringen og beskæringen i Lightroom, og ellers er de blot blevet eksporteret fra RAW til jpeg-format. Ingen farvejusteringer.
Udskiftelige blændeskiver
Der følger et par plastic-blændeskiver med forskellige former med i kittet. Blændeskiverne placeres i basen, før objektivet sættes ind.

Plastic-blændeskiverne kan bruges til at styre udseendet af de ting, der er ude af fokus (bokeh’en). Det kan være en meget sjov effekt. Se eksempelvis baggrunden bag den flotte diller, jeg så foran sportsanlægget i Nykøbing F.
Førstehåndsindtrykket
Turen gennem Nykøbing F afslørede et par ting om objektiverne. Først og fremmest de gode ting:
Skarpheden: Objektiverne er forholdsvis skarpe – i hvert fald meget skarpere, end hvad jeg havde forventet af et Lomography objektiv
Artefakter: I direkte modlys kan objektiverne lave nogen sjove artefakter
Lette og kompakte: Objektiverne er dejligt lette og kompakte, så de ryger direkte i jakkelommen. Jeg havde typisk et på kameraet og et i hver lomme.
Og så de mindre gode ting:
Skruelåg: Objektiv-dækslerne skal skrues af og på – og det er pænt irriterende:-/
Drilsk fatning: Fatningen mellem blændebasen og objektiverne er ikke helt let at bruge. Den skal ofte lige lirkes lidt på plads.
Lidt videre vinkel, tak: Selvom 35mm ofte anses for en god “street brændvidde”, savnede jeg en anelse videre vinkel – med 35mm var det svært at få det hele med, og der var et par gange, jeg gerne ville have haft lidt mere af Nykøbing F med.
Afrunding
Lomography objektiver er typisk ret dyre i forhold til den funktionalitet, der følger med dem – de kan vel mest af alt sammenlignes med vintage objektiver fundet på e-bay eller dba.dk.
Men Neptune objektiverne er en forfriskende lille samling, og i forhold til andre Lomography objektiver, synes jeg de giver forholdsvis meget for pengene, da der er tale om en pakke med tre forskellige objektiver.
Når det kommer til brændvidderne, er jeg personligt mest til Thalahassaens 35mm og Proteus’ 80mm brændvidde. Jeg bruger ikke 50mm så meget. Og det er synd, for det er lige præcis den, der har den største blændeåbning: f/2.8.
Men alt i alt nyder jeg at bruge objektiverne. Så se med i næste del af anmeldelsen, hvor det drejer sig om Neptune objektiverne til event-fotografering.
4 kommentarer
Tilføj din[…] sidste indlæg tog jeg hul på en lille trilogi om Lomography Neptune objektiverne. I bedste street-stil fik jeg […]
[…] de sidste to indlæg har jeg brugt mine Lomography Neptune objektiver til street- og […]
[…] Du kan se mere om objektiverne i min anmeldelse af Lomography Neptune. […]
[…] har tidligere skrevet om Lomography Neptune objektiverne, se f.eks. Lomography Neptune – mine nye yndlingsobjektiver. Men det er første gang at jeg bruger dem på et Micro Four Thirds kamera. Det virkede fint. Så […]