Lynguide: Slasherfim

Der er rigtig mange konventioner inden for slasherfilm. Følg med i min lynguide til slasherfilm for at få styr på dem – og tænk på dem næste gang du ser en slasher:-)

Hvad er en slasher?

Slasherfilmen er en subgenre indenfor horrorfilm. I en typisk slasherfilm jages og dræbes en gruppe unge mennesker én efter én af en psykopatisk/degenereret morder. Filmene er meget blodige og brutale, hvilket også afspejler sig i morderens valg af våben: Der er oftest tale om et skarpt instrument som f.eks. en økse, en le eller en motorsav, så blodet rigtig kan sprøjte.

Motorsavsmassakren/Texas Chainsaw Massacre fra 1974 er et godt eksempel på en slasher

Slasherens historie

Udviklingen af slasheren som en subgenre til horrorfilmen kan spores langt tilbage i filmhistorien. Den første film der indeholder en række slasher-elementer er Thirteen Women fra 1932, der handler om en dame der dræber sine medstuderende, fordi hun bliver drillet med sin blandede etnicitet.

Klip fra Thirteen Women, 1932

Derudover er udviklingen af genren bl.a. blevet inspireret af:

 • Gysere som Michael Powells Peeping Tom fra 1960, Alfred Hitchcocks Psycho fra 1960 og Francis Ford Coppolas Dementia 13 fra 1963
 • Den første rigtige splatter, Herschell Gordon Lewis’ Blood Feast fra 1963
 • De italienske Giallo-film fra 60′erne
 • 70′ernes exploitation film som f.eks. Wes Cravens rape and revenge klassiker Last House on the Left fra 1972.

Slasherfilm anses ofte som exploitation film, fordi de ofte indeholder nøgenhed, splat og chockeffekter, og er lavet på små budgetter.

De første “rigtige” slashere

Black Christmas fra 1974 anses som den første ægte slasher, da den indeholder en række karakteristika for genren: En mystisk morder, unge ofre langt væk fra forældrenes opsyn, pov-skud, der viser morderens synsvinkel, og sidst men ikke mindst: Masser af blod og splat.

Trailer til Black Christmas, 1974

Den gyldne periode

Det var dog først med Halloween i 1978 at morderen blev overnaturligt stærk. Halloween førte slasherfilmen ind i en gylden periode fra ‘78 til ‘84, hvor der kom mange store klassikere: Fredag d. 13., My Bloody Valentine, Toolbox Murders, Barneleg, Nightmare on Elm Street serien og mange andre. Slasheren peakede i 1983, hvor 60% af biografindtægterne i USA kom fra slasherfilm.

Trailer til Halloween fra 1978

Slasherens nedtur og revival

Efter den gyldne periode gik det ned ad bakke for slasherfilmene, som i stigende grad blev sendt direkte ud på video. I 1996 fik slasheren dog en genoplivning, da Scream kom på gaden, efterfulgt af I Know What You Did Last Summer og Urban Legends. Slasheren har levet i fin balance siden da, og vi ser løbende nye, klamme produktioner og genindspilninger af gamle film.

Scream fra 1996 gav slasher-genren en revival

Slasherfilmens konventioner

Selvom slasherfilm er meget blodige, er der alligevel en række karakteristika der adskiller dem fra splatterfilm. Der er to overodnede fortælletyper: I den ene er morderens identitet hemmelig og afsløres først sent i filmen, typisk med en masse twists mod slutningen. Her kan der gøres meget brug af morderens point-of-view, som i eksempelvis Fredag d. 13. nr 1. I den anden ses morderen fra starten, selvom denne dog kan bære en maske, som det ses i f.eks. Halloween. Plottet i en slasherfilm følger ofte en fast formular:

Først præsenteres en handling i fortiden:

 • En gruppe (unge) mennesker begår en syndig handling, som går ud over én person
 • Den pågældende person hævner sig ved at dræbe de skyldige

Dernæst foregår resten af filmen i nutiden:

 • Noget påminder handlingen fra fortiden, og morderen ‘genaktiveres’
 • Morderen finder en gruppe (unge) mennesker der minder ham/hende om de skyldige fra fortiden
 • De unge mennesker advares om fortiden, men er ligeglade
 • Uhyggen starter: De unge mennesker dræbes én efter én
 • Helten/heltinden opfatter situationen, og ser omfanget af den.
 • Helten/heltinden ser morderen, og kæmper mod denne
 • Helten/heltinden dræber morderen, og overlever dermed, men er ikke fri…

Derudover er der et par termer der bruges til at beskrive slasheren: Heltinden i filmen kaldes ofte survivor girl, og er den person der gennemgår en udvikling. Survivor girl bliver nødt til at handle, hvilket typisk sker efter hun har set omfanget af situationen. Hun genfødes som stærk kvinde ved at gå gennem en smal passage, vaginaltrakten, hvilket gør hende klar til det endelige opgør med morderen…

Afrunding

Forhåbentligt kan det her lille overblik over slasheren give dig et nyt perspektiv på genren. Og måske ligefrem lyst til at se en slasher?

Skriv et svar