Mobile First – hvad er det?

Mobilsites har tidligere bare været et biprodukt af websitet. Hvis det i det hele taget blev skænket en tanke. Med “Mobile First” leverer forfatteren Luke Wroblewski et nyt tankesæt: Websites skal først og fremmest tænkes til mobilen!

Det gør nemlig:

  • At sitet er klar til mobilnettets eksplosive vækst
  • At man er fokuseret for det tvinger én til at prioritere
  • At man har mulighed for at lave innovative løsninger ved hjælp af mobilernes muligheder og brugskontekster

Mobilens vækst

I sidste kvartal af 2010 blev der skippet flere smartphones ud end stationære computere og laptops tilsammen. Flere og flere kommer altså til at bruge mobilen til at gå på nettet, og det kommer til at gå ud over surfing på “rigtige” computere.

Fra 2008 -> 2010 gik brugen af computere ned med 20% i USA – hvillket skyldes tablets og mobiler! Det menes at smartphones vil overtage førertrøjen som det mest benyttede web-device i verden i 2013!

Statistisk viser det sig at den gennemsnitlige smartphone-bruger besøger 24 websites om dagen via smartphonen.

Mobilhistorien

Browsing på mobilen har generelt været noget langsomt, gnidret makværk. Men den 29. juni 2007 blev iPhonen introduceret. Den slog igennem: I 2009 siger statistikken at 1 iPhone-bruger genererede lige så meget mobil-data-traffik som 30 feature-telefon-brugere.

Nu er der kommet mange andre gode smartphones til, feature-phonen taler man ikke om mere, og prognosen siger at mobil data-trafik vil stige med det 26-dobbelte fra 2010-2015.

Mobilerne og mobilsites

Alle smartphones er dog ikke ens. Og bedre enheder og hurtigere forbindelser er ikke det eneste interessante: Web på mobilen har nogen helt nye muligheder for at engagere brugerne. Grundlæggende har vi to måder at gøre det på: Via apps og mobilsites.

Mobile First koncentrerer sig om mobilsites. Mobilsites bør ikke bare være en mobil udgave af ens website – det bør være den anden vej rundt: Tænk på mobilen som udgangspunkt for at lave en forbedret udgave af websitet, og kombiner mobil- og desktop-oplevelsen, for at engagere brugerne på tværs af begge platforme!

Afrunding

Jeg kan godt se idéen med mobile first, men synes at det er lidt svært i praksis. Men mon ikke det kommer med lidt øvelse;-)

Hvad med dig: Er du til “mobile first”?

Skriv et svar