Premiere Rush – den lidt irriterende lillebror

I slutningen af 2018 lancerede Adobe et nyt videoredigeringsprogram, Premiere Rush. Og efter et par forsøg med programmet er dommen klar: Det er Adobe Pakkens kære lillebror, som desværre også er lidt irriterende…

Premiere Rush blev lanceret som det nye program til alle dem som gerne vil lave indhold til sociale medier, og gøre det hurtigt. Så som sådan har det ikke været tanken at det skal konkurrere med Premiere Pro og Elements. Det er lavet til at fungere på tværs af telefon, tablet og computer, og er bundet op på Adobe Creative Cloud.

Så fint, så godt: Det skal bruges til at lave små, hurtige videoer. Jeg fandt et par gamle klip fra en ferie i Prag, Tjekkiet, og satte mig for at klippe dem sammen for at teste Rush.

Det gode

Premiere Rush er et meget intuitivt program at bruge, primært på grund af de meget begrænsede funktionaliteter i programmet, og projekter deles hurtigt via Creative Cloud på tværs af devices.

Som mobilløsning fungerer det ganske godt, sammenlignet med konkurrenter som f.eks. iMovie. Det er nemt at sætte et par klip sammen, tilføje titler og farvefiltre, samt dele videoen på sociale medier efter.

Adobe Premiere Rush

En af de ting, der fungerer virkelig godt både på mobil og desktop, er mulighederne for at konvertere videoen til forskellige formater: Bredformat i 16:9 til f.eks. Youtube, 1:1 til Facebook og 9:16 formatet til SoMe stories ændres let via Sequence Options knappen.

Så stor ros til mobilløsningen. Til gengæld bliver redigering på mobilen nok aldrig min favorit. Det er for småt og gnidret. Og på computeren begynder de små irritationsmomenter at dukke op…

Det irriterende

Min video fra Prag voksede lidt i størrelse, til ca. 30 minutters råmateriale i HD 1920×1080, og ca. 3 minutter på tidslinien. Måske lidt mere end hvad Adobe regner med at Rush skal bruges til. Men stadig: Det er jo ikke ligefrem en spillefilm. Og dertil fik jeg lyst til at lave et par ekstra justeringer på computeren…

På trods af en iMac topmodel (for et par år siden) med 32GB ram og Fusion Drive, hakkede maskineriet lidt i filmen. Selv med en lavere preview kvalitet. Så Rush må være tungt for computeren. Final Cut plejer i hvert fald ikke at hakke i det på den måde…

I takt med at ambitionerne steg, stødte jeg også på et par seriøse mangler i programmet, der efter min mening gør programmet næsten ubrugeligt:

Ingen audio keyframes. Øv. Jeg vil så gerne skrue lyden lidt op og ned hist og her. Men lydstyrken kan kun ændres på hele klip. Så for at justere lyden f.eks. midt i et lydklip, skal klippet deles op, og lyden skal så justeres individuelt for de forskellige dele.

Adobe Premiere Rush
Premiere Rush: Hvorfor er indstillingerne for lydredigering så mangelfulde?

Lydspor kan ikke adskilles fra videospor. Jeg ville gerne bruge lyden fra en af videofilerne som underlægning. Men da jeg ikke kunne adskille lyden fra videosporet i Rush, måtte jeg eksportere klippet som lydfil, og importere lydfilen i Rush. Unødvendig omvej.

Afspilningshastigheden for et klip kan ikke justeres. Æv. Jeg ville gerne have sat tempoet lidt ned på enkelte klip.

Ingen stabilisering. Adobe Premiere Pro er kendt for god digital stabilisering med Warp Stabilizeren. Den er desværre ikke en del af Rush, hvilket ellers kunne være oplagt, når nu Rush skal være til små, hurtige, formentligt håndholdte videoer. Øv igen.

Afsluttende tanker

Adobe Rush på mobilen virker rigtig godt, og jeg har fået lyst til at lave flere, korte mobilvideoer. Cloud synkroniseringen er også god og hurtig, og man kan nemt arbejde videre på sit projekt via desktop udgaven.

Men Rush er langsomt, og mangler en række meget vigtige funktioner, som er oplagte at have med, når man sidder ved en computer.

Heldigvis kan man nemt og hurtigt åbne et Rush projekt i Premiere Pro. Så jeg tror faktisk at jeg kommer til at bruge Rush igen – jeg har en ambition om at lave flere mobilvideoer;-)

Men alt i alt er Rush ikke 92,5 DKK per måned værd. Jeg vil kun bruge det, da det alligevel følger med mit Creative Cloud medlemskab:0)

Adobe Premiere Rush til Pro
Rush filer åbnes nemt i Premiere Pro via “Open Premiere Rush Project…”


Skriv et svar