Små GIF-animationer var et kæmpe hit på nettet i midten af 90’erne. Og nu er de noget af det mest populære digitale indhold igen – se f.eks. Captain Marvel websitet, jeg har skrevet om tidligere, eller den flittige brug af GIF’er fra giphy.com på Facebook.
Giphys GIF maker gør det ret nemt at tage en video, f.eks. fra Youtube, og konvertere den til en GIF, eller lave en GIF ved hjælp af baggrunde, captions og stickers.

Men indimellem kan det være rart med lidt mere kunstnerisk frihed. Så i dette indlæg, vil jeg gennemgå hvordan du kan lave en simpel GIF i Photoshop CC.
Mit eksempel
I august 2019 agerede jeg teaterfotograf under Vildskud festivalen. Et af stykkerne, Der er altid en ny dulle på The Drunken Flamingo, havde en glimrende intro: Skuespilleren betragtede publikum, mens diskorytmer pumpede ud i lokalet. Lyset skiftede mellem cyan og magenta toner i takt med rytmen. Den start ville nok komme til at fungere godt som en GIF – så jeg skød en række billeder af den.
Start i Lightroom
Jeg plejer altid at starte fotoredigeringen/justeringen i Lightroom (ja, eller Luminar). Ud af en række hurtige billedsekvenser, har jeg udvalgt to billeder, der passer godt sammen. Ja, kun to billeder: Det skal være en simpel GIF.

Billederne er taget så hurtigt efter hinanden, at det stort set kun er lyset, der ændrer sig mellem de to billeder. Billederne er justeret lidt i Lightroom, med henblik på lys, men derudover er der ikke gjort det store.
Åbn som lag i Photoshop
Billederne skal åbnes som lag i Photoshop – i Lightroom er det nemmest at markere de billeder, der skal bruges, højreklikke, og vælge “Edit in” -> “Open as Layers in Photoshop…” via pop-up menuen.

Hvis du springer Lightroom over, kan du åbne dine filer som lag i Photoshop via hovedmenuen ved at vælge “File” ->”Scripts” -> “Load Files into Stack.”

Auto-align Layers
For at sikre at de to billeder i animationen er placeret så godt som muligt i forhold til hinanden, markerer jeg lagene, og vælger “Edit” -> “Auto-align Layers” fra hovedmenuen.

Hvorvidt justering af lagene er nødvendigt, afhænger af GIF’en: Er der bevægelse i billedsekvensen, skal det ikke gøres. Men her gør jeg det, fordi de to billeder skal være ens, bort set fra lyset.
Timelinen
For at få billederne til at skifte i et tidsførløb, skal timelinen bruges. Vælg “Window” -> “Timeline” fra hovedmenuen for at vise timelinen.

Vælg “Create Frame Animation” fra select menuen i timelinen, og tryk på “Create Frame Animation” knappen.

Tryk på den lille hamburger-menu yderst til højre i timelinen, og vælg “Make Frames From Layers” i pop-up menuen.

I timelinen skulle du nu gerne se dine still-billeder. Her kan du justere varigheden for hvert billede, og se din animation ved at klikke på “Play.”

Eksporter GIF’en
Når du er tilfreds med animationen, er det på tide at eksportere GIF’en.
Vælg “File” -> “Export” -> “Save for Web (Legacy)…” fra hovedmenuen.

Vælg formatet for export til at være GIF, og eksperimenter med antallet af farver og størrelsen på filen, for at få GIF’en ned i en passende størrelse (gerne under 1MB til webbrug). Tryk på “Save,” når du har fundet en passende kombination.

Læn dig tilbage og nyd:-)
Åbn din GIF-fil i en browser, efter at have eksporteret den. Hvis alt er gjort rigtigt, skulle browseren gerne auto-afspille den.

Skal du have lavet en GIF-animation, men synes at processen er for lang? Så kontakt mig for et tilbud – jeg er klar til at hjælpe med at lave GIF’er;-)