Solbriller til et Osmo Pocket

For et par måneder siden fik jeg fat i et DJI Osmo Pocket, og skrev om det i indlægget DJI Osmo Pocket førstehåndsindtryk. Sidenhen har jeg haft kameraet med mig stort set overalt, og er blevet så glad for det, at jeg har købt mig lidt ekstraudstyr til det. I det her indlæg kommer det til at handle om ND-filtre til Osmo Pocket.

Hvorfor ND-filtre?

Jeg bruger ofte mit DJI Osmo Pocket til fritidsoptagelser, eksempelvis ferievideoer, og de foregår for det meste udendørs i fuld dagslys. Det er måske fint, hvis man vil tage billeder. Men det driller lidt, når der skal skydes video.

For at undgå hakkende bevægelser, skal man så vidt muligt prøve at holde sig til tommelfingerreglen om at “lukkertiden skal være det dobbelte af billedhastigheden (frame raten).

I fuldt dagslys, kombineret med DJI Osmoens faste blænde på f/2.0, og en lukkertid på 1/100 sekund (ved 4K50p video), bliver videoen kraftigt overbelyst.

Svaret på det er at give kameraet “solbriller” på – det der i kamerasprog hedder et ND-filter. ND filtre reducerer lyset, der kommer ind til objektivet, hvilket kan gøre det muligt at skyde med længere lukkertider/lavere blændetal, og stadig holde sig til “dobbelte af billedhastigheden” reglen. ND-filtre fås i forskellige styrker, f.eks. ND4, ND8, ND16 og ND32 – hver fordobling svarer til ét styrketrin.

Jeg synes at et godt sæt ND-filtre er det vigtigste ekstraudstyr til et DJI Osmo Pocket (lige bort set fra hukommelseskortet).

Hvilket filter skal jeg vælge til min Osmo Pocket?

ND filtre fås i mange forskellige styrker, kombinationer og pakker. Jeg har købt et DJI Osmo Pocket Part 7 ND filters set, bestående af ND4, ND8, ND16 og ND32 filtre.

Jeg foretrækker at købe lidt dyrere/originale ND-filtre, end de billigste på markedet: De billige har det med at give farvestik i forskellige farver.

Til brug i dagslys, er det primært de kraftigste filtre der er brug for – jeg kommer nok ikke til at bruge ND4 og ND8 filtret særlig ofte.

ND-filtrene på Kongelundsfortet

For at teste ND-filtrene, har jeg været et lille smut på Kongelundsfortet i Kastrup. Det er der kommet en lille video ud af:

Videoen er skudt med ND32 filtret, i 4K50P, med farveprofilen D-Cinelike og manuelle indstillinger. Som det kan ses er videoen hist og her overeksponeret. Selv med ND32 filtret, kniber det med at holde lukkertiden nede på 1/100 s i fuldt dagslys.

Videoen er redigeret i Final Cut Pro X, hvor der også er lavet lidt justeringer af lyset, men ikke tilføjet yderligere farvekorrigering. Som det kan ses, gengives farverne fint. Så jeg er fint tilfreds med kvaliteten af filtret.

Anbefalinger

Med et godt ND-filter, kan man få meget godt ud af et Osmo Pocket. For at få en idé om hvad man kan med det, har jeg taget videoen fra Kongelundsfortet, lagt et LUT på for at give lidt mere spil i farverne, og tilføjet et par glitch effekter. Se den færdige video nedenfor.

Et godt ND filter er efter min mening noget af det vigtigste ekstraudstyr til DJI Osmo Pocket. Kvaliteten af DJIs egne filtre er god, og med en pris på under 200 kr stk, er det bare om at komme ud og købe det. Men er jeg tvunget til at vælge ét filter, bliver det et ND64 – det er der brug for, hvis det skal bruges i fuldt dagslys.

Skriv et svar