Unsane – en iPhone film

Jeg har tidligere skrevet en guide til mobilen som kamera, og har ret høje tanker om mobilen som en “alt-i-én” medie-enhed til mobil journalistik og SoMe produktion. Men jeg blev alligevel lidt overrasket over at se en hel spillefilm skudt med en iPhone. Er en iPhone virkelig god nok til det?

I 2018 indspillede Steven Soderbergh spændingsfilmen Unsane. Filmen handler om en ung dame, der bliver stalket af en mand, og mod sin vilje havner på den lukkede. Men er det virkeligt, eller er det hele vrangforestillinger?

Filmen er ok underholdning, for dem der godt kan lide spændingsfilm med et snert af gys, men det er ikke en banebrydende historie. Det spændende ved den er, at den er skudt udelukkende på en iPhone 7 Plus med FiLMiC Pro app’en.

Sammenlignet med andre film, er det ret tydeligt at iPhonens kamera har nogen andre egenskaber. Det er eksempelvis svært at arbejde med sløring af baggrunden på grund af telefonens lille sensor, så alt i billedet står (nogenlunde) skarpt, hvilket gør at der er ret meget at forholde sig til i billederne.

Soderbergh brugte, så vidt jeg ved, et par Moment objektiv adaptere til at skyde filmen. På trods af det, er mange af skuddene alligevel skudt med videre vinkler end de fleste Hollywood film. Det betyder ret meget for billederne – proportionerne ser ofte lidt skæve ud.

Så det er ret tydeligt, at iPhonens kamera påvirker det visuelle. Men mest af alt, handler det nok også om den tid, der er brugt på at skyde filmen. Det er gået hurtigt – efter sigende, har det taget 10 dage at indspille filmen… Så lyssætningen er ofte lidt mangelfuld, som det kan ses i klippene herunder.

Og indimellem, er der også arbejdet med lidt sjove beskæringer. Eksempelvis herunder, hvor skuespillernes øjne er blevet placeret midt i billedet.

Men det, der sprang mig mest i øjnene, var det noget anderledes format. Jeg havde forventet et widescreen format, som når man er i biografen. Men iPhonen leverer 4K i en opløsning på 3840 x 2160, hvilket giver et størrelsesforhold på 16:9 – standardstørrelsen for et tv. Soderbergh har dog valgt at vise Unsane i størrelsesforholdet 16:10 (cirka), så der er lidt sorte kanter på siden. Og det er efter min mening den primære grund til at Unsane ikke opleves helt som andre biograffilm.

Still frame fra Steven Soderberghs Unsane
16:10 formatet giver sorte søjler i siden

Anyways, nyd den, og se hvad man kan nå på 10 dage med en iPhone. Jeg synes at det er ret imponerende.

Hvad synes du?

Skriv et svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.