Sophia Peers webunivers

Tilbage i 2013/2014 stødte jeg på en musikvideo, jeg virkelig godt kunne lide. I videoen var der fem velklædte, voksne mænd, der opførte sig som teenagere på druk, og musikken var stille og sofistikeret. Et univers fuld af kontraster. Men bedst af alt: Videoen var filmet virkelig godt. Jeg taler om Graceless af The National.

Denne her artikel handler dog ikke om The National, men om en videograf, jeg virkelig beundrer: Sophia Peer.

Efter at have set Graceless nogen gange, begyndte jeg at søge lidt informationer om hvem instruktøren var. Jeg fandt frem til Sophia Peers website. Og sikke en oplevelse!

Ved første øjekast, så sitet meget simpelt ud. Det så næsten ud til at være hjemmekodet af én, der har taget et begynderkursus i webudvikling. Det bestod stort set bare af et logo, en navigationsmenu, og en liste af referencer/projekter, som man kunne klikke ind på én efter én, for at se de forskellige videoer.

Screendump af videograf Sophia Peers gamle website
Screendump af sophiapeer.com fra d. 1. januar 2014 – fra The Wayback Machine

Da jeg navigerede rundt på sitet, lagde jeg mærke til at baggrundsfarven for hele sitet ændrede sig, når jeg kørte musen over et link. Jeg blev i første omgang lidt overrasket, dernæst lidt nysgerrig: Var der tale om de samme farver, for hvert link, eller blev farveren genereret tilfældigt?

Til min store glæde, fandt jeg frem til at farverne blev genereret tilfældigt. Og det betød i bund og grund at hver enkelt besøgende på sitet, ville få en unik oplevelse, baseret på de interaktioner den besøgende gjorde sig med sitet.

Det er i bund og grund også det det handler om, når man vil lave webløsninger, der huskes af den besøgende: At overraske og glæde brugeren. Begrebet hedder Surprise and Delight i UX-verdenen. Se blandt andet Aaron Walters Designing for Emotion for en god indføring i emnet.

Anyways, for nogen dage siden, besøgte jeg sophiapeer.com igen. Og til min store skræk og rædsel, var websitet blevet redesignet siden mit sidste besøg. Designet holdt sig nogenlunde tæt op ad det gamle, men det så mindre hjemmelavet ud. Og hvad med “suprise and delight” elementet?

Videograf Sophia Peers 2019_website
Screendump af sophiapeer.com, februar 2019

Når man scroller gennem listen med videoer/projekter, ændrer baggrundsfarven sig, ligesom på det gamle site. Som noget nyt, er der også tilføjet en tilfældigt genereret animation på videoerne, når man kører musen hen over dem: Videoen skubbes til højre, til venstre, lidt op, lidt ned eller roteres en smules rundt om en af videoernes hjørner. Så der er helt klart skruet op for “surprise and delight” elementet. Glimrende!

Videograf Sophia Peers nye website - surprise and delight
Screendump af sophiapeer.com, februar 2019. Læg mærke til “suprise and delight” elementet.

Så alt i alt: Sophia Peers web univers er simpelt. Men det har noget, mange andre sites mangler: Surprise and delight elementet. Og det virker. I hvert fald for mit vedkommende. Så et stort high five herfra:0)

Skriv et svar


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.